Wat is een OSB plaat?

OSB plaat

Wanneer je professioneel in de constructie werkt, dan bof je vaak met het kennen van nogal een aantal termen. Wil je echter beginnen met een eigen creatie of zelf even een huis-tuin-en-keuken klusje oplossen? Dan kom je hier minder goed mee weg. Eén van de begrippen waar je misschien nog nooit van gehoord hebt is een OSB plaat. Hij is erg populair in de constructiebouw en dus is deze plaat wel ontzettend handig om van te weten: dit betekent tijd om je kennis even aan te vullen. 

OSB plaat

Definitie van een OSB plaat

De afkorting van OSB staat voor Oriented Strand Board. Het is echter begrijpelijk als dit je nog steeds niet zo heel veel zegt. Een OSB plaat is in drie lagen opgebouwd. Ten eerste bestaat de plaat uit gerichte houtvezels. Deze zijn in 3 lagen op elkaar gelegd, maar door middel van watervaste lijm en het kruisen van de houtvezels. Dit maakt de plaat ontzettend stevig en een goed alternatief wanneer je multiplex gewend bent.

Hoe zien verschillende soorten OBS platen eruit?

De platen zijn vaak in verschillende soorten, maten en kleuren beschikbaar. Het is daarentegen wel aan te raden om naar een specialist te gaan. Deze kan jou ervan verzekeren dat de plaat van goede kwaliteit is en jou eventueel ook extra inlichten over de verschillende soorten. De meeste specialisten verkopen twee soorten OSB platen, waarbij de diktes verschillen. De standaard maat is hierbij 18 mm. Wanneer je echter op zoek bent naar een nog dunnere plaat, worden ze ook vaak verkocht van 9 mm.