Waarop letten bij een bad kopen?

Is je oude bad aan vervanging toe? Of ben je een nieuw huis aan het bouwen en zoek je een mooi bad? Lees dan hier meer over de vele opties die je hebt. Ben je een echte liefhebber van heerlijke me-time in een ligbad, dan is het extra belangrijk om een goede keuze te maken. Bovendien is een badkuip ook onmisbaar voor gezinnen met kinderen. De kleintjes badderen doorgaans liever in een bad, dan dat ze onder de douche gaan. Leer hier meer over waarop je moet letten bij een bad kopen!

1. Grootte: hoe groot moet je bad zijn?

Een van de eerste punten, waar je op moet letten is de grootte. De badkuip moet goed in je badkamer passen en mag niet alle ruimte in beslag nemen. Daarnaast moet je ook nadenken, over wat je prettig vindt. Wil je languit erin kunnen liggen of is zitten voldoende? Misschien wil je met z’n tweeën in bad? Dan is een extra grote badkuip een aanrader. De standaard afmetingen voor een ligbad zijn 180 cm x 80 cm. Wil je extra ruimte, dan kies je voor een bad van 200 cm x 90 cm. Kortom, bekijk hoeveel ruimte je hebt in je badkamer en wat jij comfortabel vindt.

2. Kosten: wat kost een ligbad?

Een badkuip plaatsen in je badkamer hoeft niet heel duur te zijn. Wil je dat deze klus zo voordelig mogelijk gebeurt? Dan is een standaard ligbad de beste optie. Dit type wordt tegen een muur geplaatst en met behulp van een frame ingebouwd en afgewerkt met tegels. Het bad neemt op deze manier zo min mogelijk ruimte in. De waterleidingen gaan via de muur naar het bad toe, terwijl de afvoer via de vloer gaat. Dit ligbad is gemakkelijk te installeren en daardoor ook het goedkoopste. Is ‘standaard’ niet aan jou besteed en wil je iets anders? Dat kan ook!

3. Vorm: een bad hoeft niet rechthoekig te zijn!

De meeste badkamers hebben een rechthoekig bad. Er zijn echter veel meer mogelijkheden. Het oog wil ook wat! Er zijn ook prachtige ovale baden of stijlvolle ronde baden. Er bestaan ook drie-, vijf-, zes- en achthoekige modellen. Een ander aandachtspunt is; wil je een badkuip met ombouw of plaats je je bad liever midden in de ruimte, in een hoek of met één zijde tegen een wand? Houd daarbij rekening met het indelen van de ruimte. Denk ook aan waar de waterleiding en de afvoer zit. Laat je eens adviseren door een expert over de mogelijkheden. 

4. Materiaalsoort: wat is het beste materiaal?

Wil je een standaard ligbad, dan is dit model vervaardigd van acryl. Een prima materiaal, want het is slijtvast en houdt de warmte van het water goed vast. Het voelt ook comfortabel aan als je erin ligt. Wil je een design bad met een eigentijdse uitstraling, dan kies je voor een bad van quaryl. Dan zijn er ook nog solid surface ligbaden. Deze baden zijn gemaakt van een erg sterk materiaal met als hoofdcomponent hars. Het materiaal is niet poreus en daardoor extra hygiënisch. Vooral de vrijstaande baden met een matte, witte satijnen look zijn populair.