Laat de schoorsteenveger je schoorsteen goed schoonhouden

schoorsteen

Als je huis over een schoorsteen beschikt die ook daadwerkelijk in gebruik is, is het belangrijk met regelmaat een schoorsteenveger te laten komen. Als je vaak stookt in huis is het zorg dat de schoorsteen goed schoon blijft zodat er geen verstoppingen kunnen ontstaan of roetvorming of schadelijke gassen de woning kunnen binnendringen.

Verplicht laten vegen

Wettelijk ben je in België verplicht een schoorsteen die gebruikt wordt periodiek te laten reinigen. Als dit gebeurd is laat de schoorsteenveger een reinigingsattest bij je achter. Hier kun je mee aantonen dat de schoorsteen onderhoud gehad heeft. Ook voor de verzekering is het belangrijk dit attest te hebben.

Waarom wordt er geveegd?

Schoorsteenvegers zijn er veel te vinden als je eens rondkijkt op internet en een voorbeeld ervan is Schouwonderhoud Willems. Zij verzorgen tal van werkzaamheden aan daken, schoorstenen en schouwen en daar hoort het reinigen van de schoorsteen ook bij. Bij het reinigen van de schoorsteen doen zich verschillende werkzaamheden voor. Bij het vegen van een schoorsteen wordt altijd aanslag verwijderd die zich heeft afgezet aan de binnenzijde van de schoorsteen. Hierbij kun je bijvoorbeeld aan roet of teer denken. Om te voorkomen dat deze stoffen de kamer binnendringen wordt een schoorsteen met regelmaat geveegd. Zo voorkom je viezigheid binnen die heel slecht weg te krijgen is maar loop je als bewoner ook geen gevaar deze stoffen in te ademen.

Extra mogelijkheden

Tijdens het vegen wordt er ook vaak iets gevonden in de schoorsteen dat er niet thuishoort. Hierbij kan gedacht worden aan een vogelnest of takken en bladeren enzovoort. Om ervoor te zorgen dat je veilig kunt stoken en de rook op de juiste manier het huis kan verlaten dien je er altijd voor te zorgen dat er geen obstakels in de schoorsteen zitten. Deze kun je wel deels voorkomen door bijvoorbeeld een rooster tegen vogels bovenop de schoorsteen te plaatsen of een regenkap, roetschuif of trekregelaar aan te brengen. De schoorsteenveger kan je adviseren wat er mogelijk is en het ook voor je installeren in of op de schoorsteen.