Hoe kan ik mijn huis verkopen nadat mijn echtgenoot overlijdt?

huis verkopen na overlijden echtgenoot

Lees over een huis verkopen na overlijden echtgenoot, of anders een door erven verkregen woning. Een enkele keer moet om een andere reden een woning spoedig verkocht worden, in deze tekst enkele tips om een woning met minimaal werk te verkopen.

huis verkopen na overlijden echtgenoot

Als de prijs geen rol speelt

Vaak speelt het geld geen rol als een woning door erven is verkregen of als iemand weduwe of weduwnaar is geworden. Als een woning verkocht moet worden van drie ton dan kan er een hele discussie en onderhandelingen ontstaan om vijfduizend euro, maar als je nabestaande bent dan wil je het spoedig van de hand doen. Het is logisch, als je weduwe of weduwnaar bent dan lost de levensverzekering de hypotheek af. Bijvoorbeeld na overlijden echtgenoot wil je spoedig van een eengezinswoning naar een appartement. Het is daarom ook logisch dat dan een woning aangeboden wordt bij een vastgoedhandelaar en niet bij een makelaar. Een vastgoedhandelaar kan het pand in enkele werkdagen taxeren en een bod uitbrengen. Dit bod ligt lager dan de feitelijke waarde, en dat komt omdat de handelaar in onroerende goederen het met winst wil verkopen.

De woningmarkt biedt momenteel veel meer opties

Soms zijn er twijfels omtrent het wel of niet afstoten van een woning na overlijden echtgenoot. Omdat het zo onrustig is op de woningmarkt zijn er meer opties, de vraag naar woonruimte is enorm groot. Er zijn makelaars die huurwoningen aanbieden, en vaak zijn die woningen weer in beheer van een bedrijf. Mocht je twijfelen, je erft een woning en je weet niet wat je ermee wil, je kan dan een makelaar benaderen. Vooral als de woning in Amsterdam is dan heeft de makelaar snel een nieuwe bewoner gevonden. Sowieso gaat een woning in de hoofdstad van de hand doen snel, je hebt daar zelfs dat overbieden, dat de potentiële koper meer biedt dan de vraagprijs. Het voorbeeld van snel verkopen via een vastgoedhandelaar geldt dan ook heel sterk voor woningen in de provincie, niet expliciet voor een krimpgebied of een oord met een extreem oververhitte woningmarkt.