De voordelen van spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie kan erg handig zijn voor de lange termijn van je woning. Er zitten veel voordelen aan het isoleren van je spouwmuren. Daarnaast zul je naast de kosten van muurisolatie verder geen nadelen hebben en is het ook niet zichtbaar. Ook is spouwmuurisolatie de goedkoopste manier om je huis te isoleren. Dit maakt het isoleren van je spouwmuren voor iedereen bijna een noodzaak. De isolatie is eenvoudig te doen bij bedrijven als Isolatiespecialist.nl.

Wat is spouwmuurisolatie?

Allereerst is het belangrijk om te weten wat een spouwmuur is. Een spouwmuur is een muur die als het ware bestaat uit twee muren met wat ruimte ertussen. Bij spouwmuurisolatie wordt er isolatiemateriaal in de ruimte tussen de twee muren gestopt. Deze isolatiemateriaal zorgt ervoor dat warmte beter wordt vastgehouden bijvoorbeeld. De meeste moderne huizen beschikken over spouwmuren. Maar oudere huizen die voor 1920 gebouwd zijn hebben vaak maar enkelzijdige stenen muren. Bij zulk soort muren is het nog steeds mogelijk om isolatie aan te brengen, maar niet door het isoleren van spouwmuren.


De kosten van spouwmuurisolatie

De kosten van de isolatie van spouwmuren kunnen per woning verschillen. Zo zal een tussenwoning minder isolatie nodig hebben en is het dus goedkoper. Bij een tussenwoning betaal je zo’n 900 euro voor het isoleren van de spouwmuren. Bij een vrijstaande woning kan dit al opgelopen naar 3800 euro. Een 2-onder-1-kap woning zit hier ongeveer in het midden met 2400 euro aan kosten voor de isolatie.

Een warmer huis

Met spouwmuurisolatie is het mogelijk om je huis warmer te maken. In de winter kan het erg koud zijn. Niet zo goed geïsoleerde woningen kunnen daardoor ook koud zijn van binnen, zelfs als de verwarming vol aanstaat. Wanneer je de spouwmuren isoleert, zal warmte van binnen minder snel ontsnappen. Het isolatiemateriaal zorgt ervoor dat de warmte wordt vastgehouden. Er ontstaat zo een barrière die ervoor zorgt dat de temperatuur buiten geen invloed heeft op de temperatuur binnen.

Gas en energie besparen

Door spouwmuurisolatie zul je merken dat de maandelijkse kosten voor gas en elektra ook lager worden. De warmte wordt immers beter vastgehouden en zo hoeft de verwarming minder hard te werken. Je kunt de meeste kosten besparen bij een vrijstaande woning. Bij een vrijstaande woning kan de kou van buiten immers aan alle kanten van de woning binnendringen. Bij een tussenwoning zijn de zijkanten al beschermd van de kou door andere woningen, daarnaast zul je ook nog eens genieten van de warmte van je buren. Je kunt ongeveer 260 euro besparen met het isoleren van een tussenwoning terwijl je bij een vrijstaande woning 960 euro kan besparen per jaar. Hoewel de bespaarde gas- en energie kosten bij de vrijstaande woning hoger is, is het toch voordelig om de spouwmuren te isoleren voor alle soort woningen. Wanneer je rekening houdt met de isolatiekosten zul je zien dat alle soorten woningen ongeveer evenveel profiteren van de isolatie.

Minder CO2 uitstoot

Door spouwmuurisolatie zul je ook minder CO2 uitstoten. Naast de kosten die je bespaart, zul je dus ook bijdragen aan een beter milieu. Omdat het milieu er beter van wordt, zul je in de meeste gevallen een eenmalige subsidie ontvangen van de overheid wanneer je de spouwmuren isoleert.