Alles wat je moet weten over espagnoletten

Espagnoletten is een begrip die veel mensen niet kennen, maar die tegenwoordig wel veel worden gebruikt. Je kunt espagnoletten zien als een sluit oplossing die dubbele deuren of ramen van binnenuit kunnen afsluiten. Dat wordt gedaan door middel van een draaibeweging. De vormgeving van dit product is een staaf. Als het over dit product gaat dan kun je onderscheid maken tussen deurespagnoletten en raamespagnoletten.

De eenvoudige bediening van espagnoletten

Ondanks dat dit product voor veel mensen niet bekend voorkomt is dit een eenvoudig systeem om te bedienen. Door middel van het bedienen van een halfkruk, hefboom, speciale sleutel of kruiskruk kan je een deur of raam vergrendelen. En uiteraard ontgrendelen. Bij dit product wordt er gebruik gemaakt van een boven- en onder stang die is vrijgemaakt in het kozijn. Daardoor zorgt een espagnolet voor een krachtige vergrendeling van twee deuren. Dat gebeurt zonder dat je gebruik hoeft te maken van een insteekslot. Een nadeel van een espagnolet is dat het vergrendelen van een kozijn of deur maar van één kant kan worden bewerkstelligd (de binnenkant). Deze producten worden vooral gebruik om openslaande deuren af te sluiten en tuindeuren.

Wat zijn opbouw espagnoletten?

Je ziet dit product veel voorkomen bij oude buitendeuren en openslaande deuren. Een opbouw espagnolet is simpelweg een constructie die bestaat uit een stang en een bedieningsmechanisme. Met een beweging kan je de deur of raam vergrendelen of ontgrendelen. Dat gebeurt via een halfkruk, kruiskruk, speciale sleutel of hefboom. Door het te vergrendelen zal de stang in het daarvoor vrijgemaakte ruimte in het venster worden geschoven. Wil je je deur of raam ontgrendelen dan maak je een tegenovergestelde beweging. Je ziet dit product dus vooral bij oude houten ramen en deuren.

Gemaakt voor kiepramen

Heb je een vrij nieuwe woning met kiepramen dan is het mogelijk om ook daar espagnoletten in te verwerken. Dit is een bepaalde constructie die vrij ingewikkeld is en daarnaast veel onderhoud vergt. Deze moet regelmatig worden gesmeerd en worden afgesteld en is van veel belang. Dit moet gebeuren om het slot een goede conditie te houden en om de kiepramen makkelijker te sluiten en te openen.

Wat zijn inbouw espagnoletten?

Een inbouw espagnolet zie je veel gebruikt worden bij ramen en deuren zoals draaikiepramen. Deze voorzieningen vallen maar een gedeelte op het kozijn en niet in het kozijn. Je vindt bij een inbouw espagnolet meerdere sluitpunten die niet alleen zorgen voor vergrendeling aan de boven- en onderzijde maar ook aan de zijkanten. Zo heb je bij inbouw dit product wel 2 tot 10 sluitpunten. Deze sluitpunten vind je in de vorm van rolnokken, platte nokken en paddestoelnokken. Daarmee is de inbraakwerendheid van dit type vergrendeling een stuk verbeterd. Het is verstandig om de keuze te maken uit SKG gekeurde espagnoletten als kwaliteitskeurmerk. Een inbouw espagnolet die hier niet van voorzien is heeft meestal een gele koperachtige kleur.

Kies altijd voor een espagnolet met SKG keurmerk

Espagnoletten zijn dus verkrijgbaar als opbouw- en inbouw mechanisme. Je kunt deze mechanismen vergelijken met de keuze tussen oplegsloten en insteeksloten. Het is altijd verstandig om voor een espagnolet te kiezen die een SKG keurmerk heeft. Dan weet je zeker dat je kwaliteit in huis haalt.